Mor mucize: Patlıcanın sağlığa faydaları

Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan patlıcan, pek çok yemekte başrolde yer alsa da sıhhate olan tesirleri gereğince bilinmeyebilir. Görünüşüyle mütevazı, yararlarıyla şaşırtan bu zerzevat, sindirimden kalp sıhhatine kadar birçok alanda bedeni takviyeler. Üstelik düşük kalorili olması, diyet yapanların da favorisi haline gelmesini sağlar.

Zengin Antioksidan İçeriği:

  • Patlıcan, nasunin isimli güçlü bir antioksidan içerir. Bu unsur bilhassa mor kabuğunda ağır bulunur ve hücreleri hür radikallerin ziyanından korur.
  • Antioksidanlar, yaşlanmayı geciktirici tesirleriyle de bilinir.

Kalp Sıhhatini Dayanaklar:

  • Lif, potasyum, C vitamini ve B6 içeriği ile kalp dostu bir sebzedir.
  • Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olurken, âlâ kolesterolün (HDL) artışını destekleyebilir.

Sindirim Sistemine Yardımcı:

  • Lif açısından varlıklı olan patlıcan, bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Kabızlık üzere sindirim meselelerinin önlenmesine yardımcı olur.

Kan Şekerini İstikrarlar:

  • Düşük glisemik indeksi sayesinde, kan şekerini ani yükseltmez.
  • Tip 2 diyabet hastaları için istikrarlı tüketildiğinde yararlı olabilir.

Düşük Kalorili, Tok Tutan Bir Besin:

  • 100 gramında yaklaşık 25 kalori bulunur.
  • Diyet listelerinde sıkça yer almasının nedeni hem tok tutması hem de düşük kalorili olmasıdır.

Kemik Sıhhatini Güçlendirir:

  • İçerdiği fenolik bileşikler, kemik yoğunluğunu muhafazada rol oynar.
  • Aynı vakitte kalsiyum ve demir üzere kemik dostu mineraller içerir.

Beyin İşlevlerine Katkı Sağlar:

  • Patlıcandaki fitobesinler, beyin hücreleri ortasındaki irtibatı geliştirerek bilişsel fonksiyonları destekleyebilir.

Kan Basıncını Düzenlemeye Yardımcı:

  • İçerdiği potasyum, damarları gevşetici tesiriyle tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

Detoks Tesiri Gösterir:

  • Patlıcan, bedendeki toksinleri atmaya yardımcı olan bileşikler içerir. Bilhassa haşlanarak tüketildiğinde karaciğeri destekleyici tesir gösterebilir.

Kanserle Uğraşta Rol Oynayabilir:

  • Antosiyanin ve klorojenik asit üzere bileşikler, kimi kanser çeşitlerine karşı hücre esirgeyici tesirler gösterebilir.

PATLICAN TÜKETİMİNE DAİR KIYMETLİ NOTLAR:

  • Kızartmaktan Kaçının: Patlıcan kızartıldığında yağı çok süratli emer, bu da kalori pahasını önemli oranda artırır.

  • Tuzla Bekletin: Acılığını almak ve içindeki toksinleri azaltmak için doğradıktan sonra tuzlu suda bekletmek önerilir.

  • Alerji Riski: Nadiren de olsa kimi bireylerde alerjik tepkiye neden olabilir. Birinci defa tüketecek şahıslar dikkatli olmalıdır.

  • Hamilelikte Çok Tüketimden Kaçının: Patlıcan, yüksek oranda solanin içerdiği için hamilelikte çok tüketimi önerilmez.

İlginizi Çekebilir:Gıdaları bozulmadan saklamanın en kolay yolu: Salamura
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Misafirlerinizi şaşkın bırakacak: Kaymaklı lokum tarifi
Stresle başa çıkmanın sıra dışı yolu: Temizlik neden rahatlatır?
Hamile olabilirsiniz ama henüz bilmiyor musunuz? Gözden kaçırmamanız gereken 16 belirti
Moralin mi bozuk? İşte enerjini yerine getirecek 20 şarkı!
Burun akıntısı nasıl durdurulur? En etkili yöntemler
Farkında olmadan sigara içiyor olabilirsiniz! Pasif içiciliğin 10 tehlikesi
Müzik İndir, Mp3 indir | © 2025 |

fqq sahabet