Düşük kalori, yüksek fayda: Beyaz lahana

Doğanın bize sunduğu mucize sebzelerden biri olan beyaz lahana, lezzeti kadar sıhhate olan katkılarıyla da dikkat çeker. Lif bakımından varlıklı yapısı, vitamin ve mineral deposu oluşu sayesinde bağışıklık sistemini desteklerken, kilo denetimine de yardımcı olur.

Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen beyaz lahana, sofralara çeşitlilik katarken bedeninizi da yeniler. Artık, beyaz lahananın yararlarına ayrıntılıca göz atalım ve akabinde lezzetli bir tarife geçelim.

Beyaz Lahananın Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:

C vitamini bakımından epey zengindir. Bu özelliğiyle enfeksiyonlarla savaşır ve bedenin savunma sistemini güçlendirir.

Sindirim Sistemine Dosttur:

Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Probiyotiklerin gelişimini destekleyerek bağırsak florasını istikrarlar.

Kilo Denetimine Yardımcıdır:

Kalorisi düşük, lif oranı yüksek olan beyaz lahana, tokluk hissi sağlayarak diyet dostu bir zerzevat olarak öne çıkar.

Antioksidan Kaynağıdır:

İçeriğindeki polifenoller ve kükürt bileşenleri, hücreleri hür radikallere karşı koruyarak yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Detoks Tesiri Sağlar:

Beyaz lahana, karaciğeri destekleyerek bedeni toksinlerden arındırır. Bilhassa lahana suyu, detoks programlarında sıkça tercih edilir.

Kemik Sıhhatini Dayanaklar:

Kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içeriğiyle kemikleri güçlendirir ve osteoporoz riskini azaltır.

Kan Şekerini İstikrarlar:

Glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerini dengeleme özelliği vardır. Diyabet hastaları için güzel bir alternatiftir.

Cilt ve Saç Sıhhatine Düzgün Gelir:

A ve E vitaminleriyle cildin yenilenmesini takviyeler, saçların güçlenmesine katkıda bulunur.

Nefis Bir Beyaz Lahana Tanımı: Beyaz Lahana Sarması

Malzemeler:

1 orta uzunluk beyaz lahana

1,5 su bardağı pirinç

2 adet kuru soğan (ince doğranmış)

1 çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı toz şeker

Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)

Tuz, karabiber, pul biber, kuru nane

Yeteri kadar sıcak su

Üzeri için limon dilimleri

Yapılışı:

Lahananın Hazırlanması:

Lahananın yapraklarını dikkatlice ayırın. Kaynar tuzlu suda 2-3 dakika haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın.

İç Harcın Hazırlanması:

Zeytinyağını tavada ısıtın. Doğranmış soğanları kavurun. Akabinde salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın.

Yıkanmış pirinci ekleyip kavurun. Baharatları ve şekeri ilave edin. 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.

İnce kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırarak ocaktan alın.

Sarma Süreci:

Haşlanmış lahana yapraklarının ortasındaki kalın damarları kesin. Yaprakların içine hazırladığınız harçtan koyarak sıkıca sarın.

Sardığınız dolmaları tencereye dizin. Üzerine limon dilimleri koyun.

Pişirme:

Dolmaların üzerine bir tabak kapatın. Yeteri kadar sıcak su ekleyin ve kısık ateşte 30-40 dakika pişirin.

Servis:

Ilık ya da soğuk olarak, limon sıkarak servis edin. Afiyet olsun!

İlginizi Çekebilir:Yeni gözdeniz olacak: Çiftlik kebabı
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Her vücut tipine özel giyinme tüyoları!
Yapay zeka 2030’a kadar milyonlarca ton elektronik atık üretecek
Michelle Obama ile Barack Obama boşanıyor mu?
Burak Özçivit’le yan yana oturmak 1 milyon dolar!
Karın ağrısı, mide bulantısı… Sütü sindiremediğinizi gösteren 6 işaret!
AMD Ryzen 9 9950X3D’den ilk performans testi geldi: Oldukça etkileyici
Müzik İndir, Mp3 indir | © 2025 |