Ziyafet sofralarına yakışır: Fırında kuzu karski

Türk mutfağının en seçkin et yemeklerinden biri olan kuzu karski, bilhassa özel davet sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. “Karski” sözü, kuzunun bel kısmından çıkan kemikli etin ismidir ve bu et, yağ oranı, dokusu ve lezzetiyle öne çıkar. Fırında kuzu karski ise bu eşsiz etin en hoş pişirme prosedürlerinden biridir. Yavaş pişirme usulüyle dışı hafif kıtır, içi ise sulu ve yumuşacık kalır. Usta aşçıların favorisi olan bu yemeği meskende kusursuz halde yapmak mümkün.

Malzemeler:

1 kg kuzu karski (kemikli et)

3-4 diş sarımsak

2 kol taze biberiye (veya 1 tatlı kaşığı kuru)

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı su

Arzuya nazaran havuç, patates, arpacık soğan (garnitür için)

Yapılışı Adım Adım:

1. Etin Marine Edilmesi:

Kuzu karskileri güzelce yıkayın ve kurulayın.

Bir kasede zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, kekik, biberiye, karabiber ve tuzu karıştırarak marine sosunu hazırlayın.

Bu karışımı etlerin her tarafına güzelce yedirin.

Streç sinemaya sarıp buzdolabında en az 3 saat, tercihen bir gece dinlendirin. Bu, hem etin yumuşamasını hem de aromasını ağırlaştıracaktır.

2. Ön Hazırlık:

Fırını 180 dereceye ısıtın.

Etleri fırın kabına dizin. Üzerlerine tereyağı kesimleri koyun.

Fırın kabının altına 1 çay bardağı suyu ekleyin.

Üzerini alüminyum folyo ile kapatın.

3. Pişirme:

Önce 180 derecede yaklaşık 1,5 saat folyo kapalı formda pişirin. Etin yumuşamasını bu evre sağlar.

Son 30 dakika folyoyu kaldırın, 200 dereceye çıkararak üzerini nar üzere kızartın. İsteğe nazaran bu etapta garnitür zerzevatları de ekleyebilirsiniz.

4. Servis:

Fırından çıkan etleri 10 dakika dinlendirin.

Sıcak olarak, pilav yahut közlenmiş sebzeler eşliğinde servis edin.

PÜF NOKTALARI:

Etin marine süresi en az 3 saat olmalıdır, ülkü olan bir gecedir.

Zeytinyağı ve baharatlar, etin hem dış yüzeyini yumuşatır hem de fırında kurumayı önler.

Fırın kabına su koymak, etin buharla pişerek lokum üzere olmasını sağlar.

Yavaş pişirme, lezzetli ve lif lif ayrılan bir doku elde etmenin anahtarıdır.

Tereyağı, etin yüzeyine kızarıklık ve lezzet katar.

FAYDALI TEKLİFLER:

Kuzu eti sevmeyenler için birebir tanım dana antrikotla da denenebilir lakin pişirme müddeti farklılık gösterebilir.

Yemeğin yanına narlı bulgur pilavı yahut fırınlanmış kök sebzeler çok yakışır.

Etin yanına hazırlanan et suyu bazlı bir sosla lezzet katmak mümkündür.

İlginizi Çekebilir:Gıdaları bozulmadan saklamanın en kolay yolu: Salamura
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Amazon Türkiye’den bazı Stanley termoslar için “iade edin” çağrısı
Denemeyen pişman! 10 Günde kilo verdiren yoğurt
Spotify, 640 milyon kullanıcıya ulaştı: İlk kez tüm yıl kâr ile kapanacak
Domatesi bir de böyle deneyin! Zeytinyağlı domates dolması…
Samsung’un yeni özelliği Android Auto’yu bozabiliyor
Samsung uyardı: Exynos işlemcili telefonlarda açık bulundu
Müzik İndir, Mp3 indir | © 2025 |

fqq sahabet